Met behulp van de TPACK zelftest heb ik een analyse gemaakt van de mate waarin ik zelf vind dat ik TPACK in mijn beroepspraktijk toepas. Ik ben docent bij een juridische mbo-opleiding en geef personeelswerk, arbeidsbemiddeling en sociale vaardigheden/LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding).
De uitslag van deze zelftest gaf aan dat ik me niet voldoende bekwaam acht op het gebied van TK en dientengevolge ook niet op het gebied van TCK en TPK. Vooral het laatste heeft mijn interesse. Ik hoopte daarover meer informatie te krijgen tijdens mijn studie en dat gebeurt nu dus ook. Grootste knelpunt is voor mij de social media. Ik ben wel een beetje een digibeet en helemaal niet into het heen en weer sturen van allerlei berichten over mijzelf. Ook in die van anderen ben ik niet zo geinteresseerd. Ik vind tot nu toe het niveau en de inhoud van al die informatie niet interessant en wel tijdrovend. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de onbekendheid van dit fenomeen en is dit een vooroordeel.
Voor personeelswek en arbeidsbemiddeling is het noodzakelijk op de hoogte te blijven van de ict-ontwikkelingen binnen de vakgebieden. Social media krijgen daarbij steeds meer aandacht met name om nieuwe mederkers/uitzendkrachten te werven en uitzendbureaus twitteren regelmatig over nieuwe ontwikkelingen. De website http://www.flexservice.com/ bericht dagelijks over de ontwikkelingen binnen het uitzendwezen. Daarmee blijf je goed op de hoogte.
In beide werkvelden wordt uiteraard gebruk gemaakt van registratie- en matchingssystemen. Het onderwijs gaat er daarbij van uit dat leerlingen zich in het gebruik daarvan bekwamen tijdens de bpv. Gelukkig kunnen wij gratis gebruik maken van het matchingssysteem, dat Flexservice heeft ontwikkeld en kunnen onze leerlingen al behoorlijk beslagen ten ijs op de bpv starten.
Bij personeelswerk en arbeidsvoorziening geldt dus dat de docent behoorlijk op de hoogte moet blijven van TCK. Voor sociale vaardigheden geldt dat in zekere zin ook, omdat de leerlingen zouden moeten leren met de social media om te gaan. De lessen gaan hier echter niet over, omdat het curriculum voorschrijft dat het moet gaan over gesprekstechnieken en ontwikkeling van een beroepshouding. Social media worden (nog) niet genoemd als onderwerp. Toch behandel ik die wel. Dus ook daat geldt: op de hoogte blijven van TCK.
Voor de opzet van de lessen maak ik gebruik van diverse ict-toepassingen. Uiteraard van you-tube en power point. Voor het aanleren van prezi is er de mogelijkheid om me bij te scholen en daar heb ik ook meteen voor ingetekend.
De leerlingen leren gebruik te maken van google als zoekmachine voor wetenswaardigheden over de lesstof, het zoeken en analyseren van standaarddocumenten. Daarvoor hebben wij ook een abonnement op www. personeelsnet.nl. Verder blijven ze geinformeerd m.b.v. gratis abonnenmenten voor nieuws binnen de vakgebieden.
Uiteraard maken we gebruik van een digitale leeromgeving.
De analyse van een les liet zien, dat ik voldoende gebruik maak van de ict-toepassingen, die ik ken.
Als ik dit zo overzie kan ik concluderen, dat de zelftest misschien wel wat te negatief is ingevuld. Grote gemis in TK is dus de social media.
Ziet er erg goed uit.
BeantwoordenVerwijderenMooie uitgebreide BLOG.
Leuk om te lezen.
Groeten,
Niek